Header image  
SVE O VIRUSU SARS-CoV-2 (COVID-19)  
  
 

 
 
 

 
 
VESTI I UPUTSTVA ZA PACIJENTE U VEZI SA VIRUSOM COVID-19
 

 

27. 07. 2020: Mole se građani koji se leče u Domu zdravlja Odžaci, da pre dolaska u Kovid ambulantu kontaktiraju svog izabranog lekara, kako bi se izbegle nepotrebne gužve i sprečila mogućnost širenja virusa među pacijentima koji čekaju na pregled u Kovid ambulanti

U kovid ambulantu treba da se jave samo osobe koje imaju izražene simptome: visoku temperaturu (veću od 38 stepeni Celzijusa) i učestali kašalj, uz otežano disanje. Pacijenti sa respiratornim tegobama koji imaju lakšu kliničku sliku i imaju blage simptome bolesti, potrebno je da ostanu kod kuće u samoizolaciji, uz uobičajeno lečenje lakih oblika respiratornih infekcija (obilno uzimanje tečnosti, lakše kašaste hrane, unošenje vitamina, uz higijenski režim života). Takođe, u samoizolaciju od 14 dana treba da idu i osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima od Kovid 19 infekcije, a nemaju simptome ili imaju blažu kliničku sliku.

Pacijenti koji imaju radnu obavezu MORAJU da se jave PRVO svom izabranom lekaru, a ukoliko postoji potreba - i u kovid ambulantu, radi regulisanja osnova za eventualno odsustvo sa rada.

06. 07. 2020: Upućivanje u drugu zdravstvenu ustanovu iz Plana mreže zdravstvenih ustanova na stacionarno lečenje - prema uputstvu Ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara - može da se vrši ISKLJUČIVO UZ PRETHODNU NAJAVU. (Dopis Ministra)

06. 07. 2020: Najnoviji terapijski protokol za lečenje pacijenata zaraženih novim virusom, možete pogledati OVDE!

Mart 2020: Preventivne mere - brošuru za postupanje dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, možete preuzeti OVDE!

 
 
 
L I N K O V I

RFZO

Institut za javno zdravlje - Batut

Ministarstvo zdravlja RS

Stetoskop.info

International Diabetes Federation

World Health Organization

Free Medical Journals

DrugScope

U.S. Food and Drug Administration

Diseases & Condition - Medscape reference

Drugs.com - sve o lekovima